Virtual reality wordt beschouwd als één van de belangrijkste trends van dit jaar. Een concreet beeld van hoe virtual reality de bedrijfswereld moet veranderen, hebben de meesten echter niet; laat staan een idee over de mogelijkheden van deze technologie.

Toch heeft de technologie erg veel potentieel. Dankzij virtual reality neem je een duik in een andere wereld, en kan om het even welk product tot leven worden geroepen. Het creëert een werkelijkheid die we volledig naar onze hand kunnen zetten.

Nanopixel

Onder leiding van zaakvoerders Dietrich De Blander en Eline Taelman is Nanopixel één van de voortrekkers in de Belgische virtual reality-wereld. Sinds 2 jaar bestaat in het bedrijf een afdeling die zich toelegt op virtual reality-projecten. Gaming staat niet op het programma, maar wel zakelijke opdrachten in de meest uiteenlopende vormen. Zo deden onder meer Technopolis en Quick-Step al een beroep op deze virtual reality-specialist. De grootte van de onderneming of de sector doet er niet toe. De voordelen van virtual reality gelden overal, en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Virtuele huizenjacht

Stel je voor dat een klant in een interieurwinkel staat. Hij vraagt zich af de nieuwe staande lamp niet te klein is, of de sofa niet vloekt bij de parketvloer, en of het geheel wel past bij het kersverse behangpapier. Hij kan zich proberen voor te stellen hoe zijn toekomstige woonkamer eruitziet, maar zonder hulpmiddelen is dit niet gemakkelijk. Met virtual reality wordt het echter mogelijk om een omgeving te creëren waarin de klant effectief kan zien hoe de combinatie oogt. De beelden zijn nog niet hyperrealistisch, maar het komt behoorlijk dicht in de buurt.

Het is net daarom dat virtual reality net nu zijn intrede doet in de bedrijfswereld. Virtual reality-toepassingen zijn allesbehalve nieuw. In de 19de eeuw werd er al gespeeld met het idee door middel van panoramische schilderijen. Het concept bestaat dus al lang, maar toen bestonden de juiste tools nog niet om alles naar een hoger niveau te tillen. Nu zijn die er wel. Zowel hardware als software zijn de afgelopen jaren in sneltempo geëvolueerd. Enerzijds dankzij recente topbrillen, zoals de HTC Vive en de Oculus Rift, en sublieme grafische kaarten, zoals de GTX 1080 van Nvidia. Anderzijds door de realtime rendering technologie van de Unreal Engine. Virtual reality is pas echt aantrekkelijk als het een bepaald realisme heeft. Enkel zo kan de technologie immersive zijn.

De juiste weg zoeken

De voordelen mogen dan wel eindeloos zijn, het blijft twijfelachtig of bedrijven massaal gaan kiezen voor een technologie die – zeker in België – op consumentenvlak nog niet echt is doorgedrongen. De markt is alleszins volwassen, en België speelt mee aan de top, zeker op het gebied van ontwikkeling. Volgens De Blander van Nanopixel is het waar dat consumenten op dit moment in België minder happig zijn op virtual reality dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Dat is normaal, in ons land zijn er nu eenmaal minder early adopters. Daar zal echter de komende jaren zeker verandering in komen.

Op dit moment is virtual reality een gigantische stad die voor iedereen toegankelijk is, en er zijn heel wat manieren om er te geraken. Iedereen zoekt nog een beetje zijn eigen weg. De ene gaat er veel mee kunnen doen, de andere iets minder. Het loont de moeite om te zoeken welke virtual reality-toepassing past bij jouw bedrijf, want de juiste toepassing is veel waard. Vandaag is het namelijk heel belangrijk om je klanten te benaderen op een persoonlijke manier. Het draait om de betrokkenheid van de klant, en dankzij de immersiveness van virtual reality kan je daar erg ver in gaan. Je biedt een unieke ervaring aan, op maat gemaakt.