Het komt meer en meer voor: bruidjes die een trouwjurk huren. Toch lijkt dit voor veel aanstaande bruidjes nog een grote stap. We lijsten even een aantal voor- en nadelen op wanneer je een trouwjurk zou huren.

Wanneer je een trouwjurk huurt zou je dit met minder budget moeten kunnen doen dan wanneer je een trouwjurk koopt. Je kan dit budget dan spenderen aan andere zaken of je kan meer uitgeven aan het huren van jouw trouwjurk waardoor je mogelijks een exclusiever en dus duurder merk van trouwjurk kan betalen. Het budgetverschil lijkt me het grootste voordeel.

Belangrijk aan het huren van een trouwjurk is ook het feit dat je de trouwjurk nadien niet hoeft te reinigen en bewaren: na het trouwfeest is de trouwjurk dikwijls toch wel wat vuil, bestoft en mogelijks ook een beetje beschadigd (bv. de hoepel of kleine details). Bij een gekochte trouwjurk laat je de jurk best reinigen, zo niet bestaat de kans dat de plekken er niet meer uitgaan of nog erger dat de trouwjurk beschimmelt, maar het reinigen van een trouwjurk kan wel een aardige duit kosten. Ook kan je de trouwjurk niet simpelweg opvouwen, als je de vorm toch enigszins wenst te behouden, je dient dus voldoende plaats te voorzien om jouw trouwjurk mooi op te bergen. Bij een gehuurde trouwjurk heb je hier allemaal geen last van.

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen: je draagt een gedragen trouwjurk waardoor deze nooit 100% zal aansluiten bij jouw maten. Afhankelijk van waar je jouw trouwjurk zou huren kan de keuze beperkt zijn. Maar uiteindelijk denk ik dat de emotionele waarde nog de grootste reden is waarom veel bruidjes er toch voor kiezen om hun trouwjurk te kopen in plaats van te huren: je kan later nog altijd even op een onbewaakt moment in jouw trouwjurk glijden en even jouw trouwdag herleven of nog veel later jouw trouwkleed laten zien aan jouw dochter.