Wat is een leuk cadeau zonder een mooie strik? Hetzelfde geldt voor het pak van de bruidegom. Dat extraatje maakt het gewoon af. Er zijn een aantal rules die moeten gevolgd worden, maar de belangrijkste is dat hij er zich comfortabel bij moet voelen. Vond je een strikje altijd al te extravagant, draag het dan niet. Of ga niet voor een klassieke das als je dat teveel aan je vader doet denken, etc.. Wees jezelf!

Dassen zijn er in verschillende soorten en maten. Het hangt helemaal af van je eigen smaak welke keuze je maakt. De klassieke stropdas blijft het populairst, maar de – super trendy! – fijne das is aan een sterke opmars bezig. Het geeft je een instant Rock ’n Roll boost. Maar ook Barok is hipper dan ooit. Het pak van de bruidegom schreeuwt luxe en decadentie, en daar hoort natuurlijk de typische das uit die tijd bij. Zorg steeds voor de juiste knoop. Bij een fijne das is een enkele knoop voldoende, de klassieke stropdas komt dan weer het best tot zijn recht met de Windsor knoop. Het uiteinde van de das valt steeds op de tailleband.

De meeste mannen vinden het dragen van een strik al wat gewaagder, maar de papillon is weer helemaal terug én – passend in de huidige dandycultuur – populairder dan ooit. Een handgeknoopte strik is het mooist. Maar dé oplossing voor heel veel mannen is de kant-en-klaar geknoopte vlinderdas. De Black Tie wordt gedragen bij een smoking, de White Tie bij het rokkostuum.

Mannen die het allemaal wat specialer willen, kunnen opteren voor de choker: een elegant halssjaaltje, heel populair bij de moderne dandy’s onder ons. Maar ook de jabot is terug van weggeweest. Vroeger een slabbetje van kant, nu een geplooide hemdstrook of kraag die los over het overhemd wordt gedragen.