Een pasklaar antwoord op deze vraag bestaat (gelukkig) niet. Dit hangt meestal af van je cultuur, of je al dan niet gelovig bent, waar je precies woont en of je links- of rechtshandig bent.

Sterke tradities blijven overeind

Traditioneel gaat de verlovingsring bij katholieken aan de rechterhand, bij protestanten aan de linkerhand. Tijdens of na de bruiloft verhuist de ring dan naar de andere hand. Volgens een oud volksgeloof staat je rechterhand immers in verbinding met je hart.

In Vlaanderen kan zelfs de provincie een rol spelen. In Oost- en West-Vlaanderen draagt men de trouwring veelal links, in Antwerpen en Brabant meestal rechts. Limburgers doen nog moeilijker: bij hen verschilt het zelfs van regio tot regio.

In Noord-Amerika en Zuid-Afrika dragen de meeste trouwers hun trouwring aan de ringvinger van hun linkerhand, onafhankelijk van hun geloof. Oosters-orthodoxen dragen hun trouwring dan weer aan de rechterringvinger. Ook tijdens een joods huwelijk wordt de trouwring om de rechterwijsvinger van de bruid geschoven. Na de plechtigheid plaatst de bruid haar ring evenwel om de ringvinger van haar linkerhand.

Ruimte voor hedendaagse trends

Los van deze tradities heeft de ringvinger vandaag niet langer het exclusieve alleenrecht op een trouw- of verlovingsring. Tegenwoordig kan je jouw verlovings- of trouwring ook zonder schroom aan je middenvinger of wijsvinger dragen.

Ook praktische elementen kunnen een rol spelen. Wie linkshandig is en zware arbeid uitvoert, draagt de ring vaak aan de rechterhand of een andere vinger om beschadiging te voorkomen.

De nieuwste trend is zonder twijfel de verlovingsring voor mannen. Dit was vroeger het unieke privilege van de vrouw. Door de legalisatie van het homohuwelijk en het stijgende aantal mannen dat zelf ook een verlovingsring wil, is dit verleden tijd. Voor mannen bestaat er bovendien geen enkele traditie die aangeeft aan welke vinger of hand zij een verlovingsring moeten dragen.

Laat je niet leiden door oude tradities en kies voor de hand of vinger waar jij je het meest comfortabel bij voelt. Voor het bereiken van een optimale pasvorm kan het wel handig zijn om hier op voorhand al eens over na te denken. De specialisten van BAUNAT staan je graag bij met raad en daad.

Nog op zoek naar een verlovingsring of trouwring? Bezoek dan zeker eens de website van BAUNAT via deze link